Stowarzyszenie Kreatywni dla biznesu
Sprawdź nasze projekty
1 miejsce - 3 pokolenia
Okres realizacji: 1.05.2019 – 31.07.2019
Kwota dofinansowania: 5400 PLN
Projekt „1 miejsce – 3 pokolenia” został współfinansowany przez Gminę Mogilany.
Celem głównym projektu pn. „1 miejsce – 3 pokolenia” była aktywizacja trzech pokoleń: dzieci, dorosłych oraz osób starszych za pomocą organizacji warsztatów w obrębie trzech kategorii tematycznych tj. sportowej, artystycznej, ekologicznej. Zajęcia odbyły się w jednym miejscu, mianowicie
w Dworku Konopków w Mogilanach. Uczestniczyły w nich dzieci, mamy i babcie. Dla każdej grupy przeprowadzono cały pakiet warsztatów w ciągu 18 godzin.
Warsztaty sportowe obejmowały następujące bloki tematyczne: powrót do aktywności fizycznej po ciąży, zajęcia ruchowe dla seniorów oraz zajęcia ruchowe dla dzieci. Podczas zajęć artystycznych dzieci miały okazję stworzyć swój własny organizer bądź szkatułkę, mamy wykonały dla siebie biżuterię a babcie broszki. Wszystkie te przedmioty zostały wykonane za pomocą metody decoupage. Zajęcia ekologiczne były natomiast podzielone na trzy panele, każdy z nich był dedykowany odrębnej grupie wiekowej. Panel pn. „Kształtujemy zdrowe nawyki” został poprowadzony z myślą o najmłodszych. Dzieci miały możliwość między innymi formowania kuleczek rafaello < z kaszy jaglanej, ugotowanej na mleczku kokosowym, słodzone miodem lub daktylami. Kolejny panel tj. „Zdrowo czyli smacznie” był zadedykowany dla mam. Podczas zajęć pokazano w jaki sposób zmienić nawyki żywieniowe, nie rezygnując z smacznego jedzenia. Zaprezentowano kilka przepisów na na szybkie, zdrowe dania oraz podpowiemy, jak zastąpić produkty ciężkostrawne – lekkostrawnymi i niezbędnymi do dobrego funkcjonowania naszego organizmu. W trakcie warsztatów przygotowano pesto z kiełków wraz
z propozycją wykorzystania go w różnych potrawach. Ostatni panel dla babć pn. „Codziennie zdrowo i różnorodnie” miał na celu pokazanie seniorom
w jaki sposób mogą wykorzystać w inny sposób znane dotąd produkty, otwierając drogę do odkrycia nowych, pysznych smaków, a przy tym dbając
o swoje zdrowie. Podczas warsztatów przygotowano różnego rodzaju pasty z warzyw, które mogą zostać wykorzystane w codziennej diecie, zastępując ciężkostrawne produkty.
Zorganizowane warsztaty były doskonałą okazją do rozwoju zdolności artystycznych, pogłębienia swojej wiedzy na temat ekologicznego odżywiania oraz aktywnego spędzenia czasu.